Over het initiatief

Achtergrond Herinneringsbomen Laren

Herinneringsbomen geven slachtoffers WOII gezicht

Op 4 mei herdenkt Laren inwoners die in de Tweede Wereld oorlog zijn omgekomen.

Dit doen we sinds 1950 bij het huidige oorlogsmonument op de Brink. De namen van de slachtoffers toont de gemeente ieder jaar op persberichten. In het begin zeggen deze namen de bevolking nog wel wat, maar in de loop der jaren is het een namenlijst in alfabetische volgorde geworden. En over deze mensen is steeds minder bekend.

Wij willen deze mensen weer “een gezicht” geven. Laten zien wie het waren, waar en wanneer ze gestorven zijn en onder welke omstandigheden. En wat dat betekend heeft in de jaren daarna  voor families.

Wij hebben gepoogd veel informatie te verzamelen. Het is onmogelijk na 80 jaar alles te kunnen reconstrueren en het zal niet verbazen als er fouten zijn en aanvullingen komen.

Door deze gegevens nu op te nemen in een website die hier achter zit wordt dit een levend document waar we aanpassingen in kunnen doen. En wij hopen dat velen de moeite nemen alles te bekijken en zo te leren wat er in Laren door dit leed allemaal gebeurd is. En ook aanvullende informatie kunnen geven.

Wij tonen de slachtoffers met speciale herinneringsbordjes om de bomen op de Brink bij het Oorlogsmonument en het tijdelijk Holocaust monument. De bordjes zijn gemaakt door nabestaanden, vrijwilligers en kunstenaars merendeels uit Laren. De volgorde van rubriceren die wij hebben aangehouden is niet perse de overlijdensdatum. Ook is gekeken naar bv de datum van arrestatie.

Op de bordjes staan namen van slachtoffers onder Larens bevolking, kinderen en begeleiders van de Berg-Stichting, Nederlands-Indiëgangers, onderduikers en 2 slachtoffers gefusilleerd op de Drift in Laren. Het comité wil de bordjes ieder jaar plaatsen en aanvullen zodra meer namen en informatie bekend worden.


Making of

De gegevens op de website zijn bij elkaar gebracht door John Timmerman. Hij heeft met anderen het leven van zijn oom Stef Calis onderzocht. Stef is op 18 jarige leeftijd overleden. Hierna kwam bij hem de vraag op wat wij nog weten over de andere namen op de lijst die wij jaarlijks herdenken.

Via een research van 1,5 jaar zijn tot nu toe deze gegevens bijeengebracht. Hierbij zijn veel bronnen en personen geraadpleegd. Voor alle Joodse slachtoffers is dankbaar gebruik gemaakt van de database en kennis van Aaldrik Hermans. Hij doet promotieonderzoek naar de overlevingskansen van Joden in Laren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

En ook is er met een behoorlijk aantal nabestaanden en nog levende ooggetuigen gesproken.

Voor deze herdenking is in korte tijd een projectgroep gemaakt bestaande uit Elize van der Werff, Marionne Bakker, Ria Timmerman, Ben Calis, Cor Bakker en John Timmerman. De groep heeft het idee van de bordjes en de website uitgewerkt en vormgegeven. De website is ontworpen en inhoudelijk vormgegeven door Herman Calis en Richard Zandink.

Aan hen is veel dank verschuldigd. En uiteraard aan de onvolprezen kunstenaars en kunstenaars in de dop die de bordjes hebben beschilderd: Amiek, Annemarieke, Anita, Annelies (2x), Bart, Bernadette, Carin, Chris, Clari, Claudie, Cor, Dennis, Dorrus, Elize, Els, Emmeline, Erica, Erwin, Eva, Eveline, Freddy, Gineke, Gitte, Hanny, Hans, Jan Peter, Jans, Jacqueline,  Jeanine, Jo-Ann, John, Julia, Karen, Karin, Kitty, Leo (2x), Liesbeth, Lieselotte, Loeki, Louise, Maarten, Marcel, Marcelle, Maria, Marieke, Marijke, Marion, Marionne, Marlinda, Marquerite, Masami, Max, Michiel, Pamela, Philip, Philippine, Rald, Ria (2x), Rineke, Rudi, Sil, Simone, Sophie, Steven, Sylvia, Tine, Trees, Vincent, Wenda, Wijnand, Wil, Willem, Wilma, Yvonne, Anna, Agnes, Tina, Vera. 

Burgemeester controleert of de bordjes correct geplaatst zijn

21-04-2022

Bordjes geplaatst!

Donderdag 21-04-2022

Cor, Elize, Ria  Aan plankje maken van de oogjes en boutjes


Plankjes carroussel

Carroussel met al afgezaagde en gepolijste boutjes ervoor

Cor en John bezig met afzagen

Goed bezig Ben!

Ben: Nu nog maar 159

In de pers