Herinneringsbomen Laren
Als je de namen van de Larense oorlogsslachtoffers doorneemt zie je dat veel slachtoffers te koppelen zijn aan belangrijke gebeurtenissen tijdens de WOII.
Wij proberen de namen aan deze gebeurtenissen te koppelen. En dan kijken we niet direct naar de overlijdensdatum, maar naar de gebeurtenis of fase in de oorlogstijd.
Het uitwerken van de Herinneringsbomen is een meer-jaren-plan. Nog steeds zitten er hiaten in onze informatie, maar wij streven naar volledigheid.
De Hoeve
Een van de belangrijkste onderduikadressen tijdens de Tweede Wereldoorlog was ongetwijfeld ‘De Hoeve’ aan de Hein Keverweg 1 te Laren.
Tot het verraad op 30 september 1943.
De Berg-Stichting
De Berg-stichting is in 1909 opgericht als opvanghuis voor joodse kinderen uit noodlijdende gezinnen en voogdijkinderen. In 1940 waren 106 jongens en meisjes tussen 4 en 21 jaar ondergebracht bij de Berg-stichting.
Tot 7 april 1943.
Omgekomen inwoners
Gedurende de oorlog zijn ook in Laren slachtoffers gevallen. Hun namen staan niet op het monument. In 1947 was er onenigheid over de rol van de voorzitter van de commissie in oorlogstijd (Van Nispen tot Sevenaer) die moest bepalen wie er op het monument kwamen.
Hier vind u de omgekomen mensen per jaartal
194019411942194319441945Onderduikers
In Laren werd er veel ondergedoken. Voor het ontlopen van de Arbeidsinzet, door verzetslieden en door Joodse medeburgers. Tijdens de onderduik zijn onderduikers opgepakt en naar de kampen afgevoerd. Vaak vond dit plaats door verraad, waarbij ook de onderduikgevers groot risico liepen om in concentratiekampen terecht te komen. Hieronder per onderduikadres de slachtoffers.
Naast eigen onderzoek en familie-documentaties hebben we onder andere de volgende archieven geraadpleegd.
Joods Monument, Streekarchief Gooi- en Vechtstreek, Kwartaalnummers Historische Kring Laren, NIOD, Nationaal Archief, Oorlogsbronnen, Arolsen Archives, Oorlogsgravenstichting, Delpher, Rode Kruis, WiewasWie, Boek “Schieten op de Maan” (Teun Koetsier en Elbert Roest), Boek "De Larense Verzetsstrijder August van Wilgenburg (1909-1944)" (Aaldrik Hermans), Boek "Een badkuip aan de Drift" (Steven Weinberg, Aaldrik Hermans, Michiel van Driel), Boek "De slag om de Berg-Stichting" (Ineke Hilhorst, Teun Koetsier, Elbert Roest)
Verder zijn veel van de getoonde historische gegevens afkomstig uit het onderzoek van drs. Aaldrik Hermans.
De getoonde naambordjes en de historische gegevens van deze website mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. En dan alleen onder bronvermelding.
Aanvraag via:
aaldrik2001@yahoo.com of herinneringsbomenlaren@gmail.com
Dodenherdenking 2023
Foto's 4 mei Herdenking 2023
Foto's 4 mei 2023 - Herdenkingen - Gemeente Laren
Foto's 5 mei 2023 - Ontsteken vrijheidsvuur - Gemeente Laren
Foto's 6 mei 2023 - Het Gooi Bevrijd - Gemeente Laren
Onthulling 22 april 2022
Op 22 april 2022 vond om 17.00 de opening plaats door de burgemeester op de Brink in Laren.

Toespraak John Timmerman

Officiële opening burgemeester en Elize
Onder toeziend oog burgemeester bordjes bevestigd
Bordjes geplaatst
Voorzitter comité 4-5 mei houdt openingswoord
John geeft toelichtende speech
Wandelroute herinneringsbomen Laren
De 12 herinneringsbomen staan in Laren op de Brink. De wandeling voert U, in volgorde van jaren, langs de bomen met daarop de bordjes van de omgekomen oorlogsslachtoffers.