Herinnerings bomen Laren

Laren

Als je de namen van de Larense oorlogsslachtoffers doorneemt zie je dat veel slachtoffers te koppelen zijn aan belangrijke gebeurtenissen tijdens de WOII. 

Wij proberen de namen aan deze gebeurtenissen te koppelen. En dan kijken we niet direct naar de overlijdensdatum, maar naar de gebeurtenis of fase in de oorlogstijd. 

Het uitwerken van de Herinneringsbomen is een meer-jaren-plan. Nog steeds zitten er hiaten in onze informatie, maar wij streven naar volledigheid.

De Hoeve

Een van de belangrijkste onderduikadressen tijdens de Tweede Wereldoorlog was ongetwijfeld ‘De Hoeve’ aan de Hein Keverweg 1 te Laren. 

Tot het verraad op 30 september 1943.

De Berg-Stichting

De Berg-stichting is in 1909 opgericht als opvanghuis voor joodse kinderen uit noodlijdende gezinnen en voogdijkinderen. In 1940 waren 106 jongens en meisjes tussen 4 en 21 jaar ondergebracht bij de Berg-stichting. 

Tot 7 april 1943.

Omgekomen inwoners

Gedurende de oorlog zijn ook in Laren slachtoffers gevallen.  

Hier vind u de omgekomen mensen per jaartal

194019411942194319441945

Onderduikers

Tijdens de bezetting zijn ook onderduikers opgepakt en naar de kampen afgevoerd. Vaak vond dit plaats door verraad, waarbij ook de onderduikverleners groot risico liepen om in concentratiekampen terecht te komen. Hieronder per onderduikadres de slachtoffers.

Naast eigen onderzoek en familie documentaties hebben we onder andere de volgende archieven geraadpleegd.

Joods Monument, Streekarchief Gooi- en Vechtstreek, Kwartaalnummers Historische Kring Laren, NIOD, Nationaal Archief, Oorlogsbronnen, Arolsen Archives, Oorlogsgravenstichting, Delpher,  Rode Kruis, Boek “Schieten op de Maan”, WiewasWie

Verder zijn veel van de getoonde historische gegevens afkomstig uit het onderzoek van drs. Aaldrik Hermans.

De getoonde naambordjes en de historische gegevens van deze website mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. En dan alleen onder bronvermelding.

Aanvraag via: 

aaldrik2001@yahoo.com of herinneringsbomenlaren@gmail.com

Onthulling 22 april 2022

Op 22 april 2022 vond om 17.00 de opening plaats door de burgemeester op de Brink in Laren. 

DSCN0195.MOV

Toespraak John Timmerman

IMG_0352.MOV

Officiële opening burgemeester en Elize

Onder toeziend oog burgemeester bordjes bevestigd 

Bordjes geplaatst


Voorzitter comité 4-5 mei houdt openingswoord

John geeft toelichtende speech

Wandelroute herinneringsbomen Laren

De 10 herinneringsbomen staan in Laren op de Brink. De wandeling voert U, in volgorde van jaren, langs de bomen met daarop de bordjes van de omgekomen oorlogsslachtoffers.